23-06-09

doudou

Vorige week zijn we voor het eerst naar den Doudou kunnen gaan in Mons. We konden daar tot nu toe nog nooit naartoe omdat het op diezelfde zondag 'De Fiertel' is in Ronse maar dit jaar 'dankzij' de verkiezingen was het dus anders.

Eerst en vooral wat uitleg

Doudou is de lokale benaming voor een grote drakenpop die in de maand mei wordt meegedragen tijdens het grootste folkloristische feest van Mons, het Ducasse. Soms wordt ook het feest zelf Doudou genoemd, naar een lied dat tijdens het feest wordt gezongen.

In de Car d'Or wordt op de morgen van de Ducasse het schrijn van Sint-Waltrudis door de stad gedragen, in een processie die haar oorsprong vindt in 1348, toen het gebied van Bergen door de pest geteisterd werd. De stoet vertrekt om 10.00u en wanneer hij rond 12.30u weer op zijn vertrekpunt is aangekomen, begint op de Grote Markt de Combat du Lumeçon, een symbolisch gevecht waarbij een Sint-Joris, op een geharnast paard gezeten, een draak (spottend lumeçon (worm) genoemd, maar ook liefkozend Doudou, zoiets als beertje) neersteekt precies op het ogenblik dat het belfort 13.00u slaat. Deze viering, enig in België, vindt ieder jaar plaats op Drievuldigheidszondag.

Ik had wel al gehoord dat het populair was maar zo populair? Mensen gaan er echt in op en als ik zeg in op gaan? Dan bedoel ik dat je best niet in de weg staat als de meute langs wil.

Er was een massa, massa volk en jammer genoeg viel het weer niet mee. Het goot bakken water toen we aan de grote markt kwamen. Ik was zwaar onder de indruk van hoe ze opgingen in het spektakel en hoe mensen trachten haar van de draak te pakken te krijgen.  Een paar foto's die niet echt recht aandoen aan hoe het er aan toeging, je moest er zowaar zijn.

Daarna klaarde de lucht uit en konden we genieten van een lekker aperitief en supermals stuk vlees op de bbq. Een heel geslaagde zondag.

 Foto's volgen wellicht nog maar nog geen tijd gehad

09:14 Gepost door Reinout in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.