17-12-07

Ambitie

Eén van de gesprekonderwerpen van het afgelopen weekend was 'Ambitie'. Iedereen vult dit item verschillend in.
Op de volgende website vond ik dit

Over Ambitie

Ambitie is een typisch menselijke eigenschap. De wens om iets te bereiken, of dat nou status, macht of rijkdom is lijkt volslagen normaal. Iemand zonder ambities vinden we middelmatig of futloos. Toch kleven er nogal wat nadelen aan ambitie.

Door ambitie zijn we vooral met de toekomst bezig. Daar ligt immers het moment waarop we onze dromen gerealiseerd hebben en het moment waarop we tevreden en gelukkig kunnen zijn. Door die focus op de toekomst hebben we geen tijd voor het hier en nu.

Door ambitie werken we misschien wel veel meer dan we eigenlijk zouden willen. Misschien hebben we een vervelende functie of werkgever gekozen vanwege de carrière kansen. Misschien hebben we omwille van de gewenste sociale status wel een te duur huis of te dure auto uitgezocht in de veronderstelling dat het financieel straks wel beter wordt zodra we ons doel hebben bereikt.

Tegenover de ‘voordelen’ van ambitie kunnen we belangrijke nadelen plaatsen: Status, verantwoordelijkheid, carrière, macht en rijkdom betalen we onder andere met afhankelijkheid van geld/inkomen, zorgen, werkdruk en gebrek aan vrije tijd.

Ambitie lijkt een goede eigenschap omdat het volslagen legitiem is om ergens goed in te willen zijn. We kunnen goed zijn in ons werk omdat we er naar streven om het beste te zijn. We kunnen ook goed zijn in ons werk omdat we het met plezier en enthousiasme doen. Het resultaat is hetzelfde: we zijn goed in wat we doen. Maar de omstandigheden zijn verschillend:
In het eerste geval liggen plezier en bevrediging als een belofte in de toekomst en doen we ons huidige werk goed om daar te komen.
In het tweede geval echter, liggen plezier en bevrediging in het heden en is de manier waarop we ons werk doen het resultaat daarvan.

Ambities laten varen heeft iets engs. Het lijkt op opgeven. Wie er bewust voor kiest op grond van bovenstaande argumenten weet dat het geen kwestie van opgeven is, maar van bewust kiezen voor het hier en nu. Dat neemt niet weg dat we een leegte kunnen tegenkomen zodra we onze ambities opzij zetten.

Door onze ambities zijn we steeds met de toekomst bezig. Daar ligt het moment van succes en tevredenheid. We besteden veel energie en tijd aan het realiseren van onze ambities en aan het denken over de toekomst. Wanneer we besluiten om de ambities aan de kant te zetten hebben we ineens al die energie en tijd over. Er is geen doel meer aan de horizon. En de vraag komt op wat de zin van het leven is. We moeten dan leren om weer aandacht voor het hier en nu te hebben, om weer te kunnen genieten van het heden.

Het kan zijn dat er obstakels zijn om van het heden te kunnen genieten. Misschien hebben we ons sociaal leven verwaarloost, een te dure woning of een vervelende baan. We zullen die obstakels dan eerst uit de weg moeten ruimen-misschien wel volledig het roer om moeten gooien.

Maar het alternatief: doorleven met die obstakels terwijl we nieteens zeker weten of we het doel van onze ambitie ooit wel bereiken — doorgaan met leven in de toekomst in plaats van in het hier en nu — daarvan is de prijs naar mijn mening te hoog.
ambitie

 

11:54 Gepost door Reinout in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

If you can imagine it, you can achieve it.
If you can dream it, you can become it.

William Arthur Ward

Ik gaf je vrouwtje vorige jaar "de Alchemist" van Paolo Coelho cadeau voor nieuwjaar. Ik stel voor dat je het boek ook eens leest. Dan zal je beter begrijpen wat ik bedoelde ;-)

Gepost door: Jelle | 17-12-07

Zelfvertrouwen is voor gelukkige mensen. Ongelukkigen moeten maar ambitieus worden, er zit niets anders op.
Citaat van Renate Rubenstein.
Inderdaad over de inhoud van de term ambitie kan je uren doorbomen. Want wat is ambitie ? Is het trachten je kinderen goed op te voeden tot zelfzekere volwassenen dan geen ambitie ?? Of is het pas een ambitie als er geld en roem aan vasthangt ? Als het dat laatste is, dan laat ik deze beker aan mij voorbij gaan. Als je op een dag geconfronteerd wordt met de eindigheid van dit aardse bestaan, dan weet je dat ambitie een mager beestje is.

Gepost door: els | 17-12-07

Hmm, ik voel me toch o zo misbegrepen ;-)

Vandaar een stukje proza om mijn eigen blog... check it out!

Groetjes,
Jelle

Gepost door: Jelle | 17-12-07

De commentaren zijn gesloten.